johan beijer
 

Johan kent net als ik de heimachines uit zijn jeugd:

Ik ben zelf afkomstig uit Papendrecht dat in de jaren '60 en '70 explosief is uitgebreid. Vanzelfsprekend genoeg heistellingen in de buurt in alle soorten en maten!
Ik was van kinds af aan na schooltijd altijd in de buurt van die stellingen te vinden.

Mijn vader zat in het "Waterwerk" en werkten daar o.a. met Hollandse stellingen, zowel op het water als op het land, en een 80 tons drijvende stoombok, die dan ook regelmatig met een stoomblok aan het heien was.
Ik was daar als kind dan ook altijd in mijn vakanties te vinden, en heb daar veel van opgestoken.
Ik draaide daar als 15 jarige in mijn vakantie al met de dragline (zelfs met mensen eronder. In deze tijd totaal ondenkbaar)! Ben later dan ook machinist geworden op dragline, bulldozer etc. Heb zelf niet veel te maken gehad met heiwerk, maar moest af en toe wel een paar houten palen slaan (valblok en leiers in de giek).


Hij stuurde mij een aantal interessante scans met heistellingen.
Verklarende teksten van Johan zelf zijn in het groen.
 
Op de foto een Akermans heistelling met valblok uit de jaren '60 / '70. Het was een niet alledaagse machine in Nederland. Ik weet dat Visser & Smit uit Papendrecht er tot eind jaren '70 mee heeft gewerkt. (Als boorstelling). Het nadeel van het werken met valblok bij deze machine, was het hoge slijtagebeeld van de makelaar.
 
Een folder die Hitachi Nederland midden jaren '70 verspreidde op beurzen etc.
 
Pagina 2 van de Hitachi folder. Een oud type KH 150 in schoorstand 1:4 met dieselblok. De uitvoering van het rupswerk is nog een ouderwets "nokkenloopwerk" met gladde rupsplaten
 
Pagina 3. Dit is echt de overgang van de franki-stelling (die jij zo mooi vond), naar de voorloper van de huidige GLS machine. Je ziet dat er achter op de kraan een grote compressor is geïnstalleerd, die de luchtdruk produceert voor het stoomblok. Heel opmerkelijk is het stoomblok in deze machine. Vaak hadden de bedrijven deze stoomblokken nog in huis dus bespaarden ze hiermee de aanschaf voor een nieuw dieselblok. Het voordeel van het stoomblok in dit werk was ook dat hij de buizen kon trekken als de beton gestort was.
 
Detail vorige foto: de eerste foto die ik heb van mijn favoriete heiblok!
 
Folder Fa. Rottink, importeur Hera dieselblokken (klik op foto voor vergroting)
 
Folder Hera dieselblokken: Je ziet hier dat deze aannemer vooruitstrevend was (Menck stelling met dieselblok).
 
Folder Hera dieselblokken
 
Folder Hera dieselblokken
 
 Hier een Menck folder van een gigantisch stoomblok welke heden ten dage nog steeds gebruikt wordt in de offshore. Hij is "vliegend" opgehangen in een zgn. koor. Bij Stevin Materieel in Rotterdam (naast het voormalige RDM), ligt er een op de wal. Als je daar naast staat voel je je echt een kleine jongen!
 
Menck folder met kleine jongen
 
Ik zou deze echt wel eens aan het werk willen zien! Dit kwamen we niet tegen vroeger bij ons om de hoek!
 
Hier een tekening van de werking van dit stoombok. Je ziet hier dat het blok zichzelf bedient via een rolletje en geleider die aan het valgewicht is bevestigd, (een soort servo aansturing), en dat in dit geval  het "luiden" met de hand verleden tijd is. Klik op foto voor vergroting
 
Een foto van een heidozer, speciaal ontworpen voor een kleine hoeveelheid palen die ver uit elkaar geslagen moesten worden, bij het aanleggen van de fundering van hoogspanningsmasten. Het verplaatsen van deze stelling ging gemakkelijk. Is ontworpen binnen Visser en Smit
 
Hier volgen een aantal copieen uit "Strijk en zet", het personeelsblad van Visser & Smit
Bulldozer heistelling
 
Draglinestelling, uitgerust met makelaar en dieselblok; geschikt voor zwaar heiwerk
 
Drijvende bok uitgerust met geleiders en stoomblok; geschikt voor zwaar heiwerk
 
Op de voorgrond twee heimachines type Menck met dieselblok. Op de achtergrond Hollandse heistelling met stoomblok
 
Draglinestelling uitgerust met geleiders en dieselblok; geschikt voor zwaar heiwerk.
 
De eerste bulldozer heistelling. Deze specialistische machine is geschikt voor middel-zwaar heiwerk. Het machinegewicht is veel gunstiger dan bij een draglinestelling hetgeen t.a.v. de gronddruk gunstig is.
 
Drijvende bok uitgerust met snelslaghamer; geschikt voor het heien van damwanden.
 
Draglinestelling met speciale heiuitrusting, bestaande uit: giekmakelaar en schuiftafel. Fabr.: Menck
 
Draglinestelling uitgerust met geleiders en valblok; geschikt voor licht heiwerk.
 
Drijvende bok met draglinestelling en snelslaghamer